LEAN SIX SIGMA
Unapređenje
poslovnih procesa
U okolnostima stalnih promjena i dinamičnih zahtjeva poslovnog okruženja, nužna je neprekidna prilagodba kako bi se održala i povećala konkurentnost na tržištu.
Imajući u fokusu kupca i njegove potrebe, promjene se provode kroz redizajn proizvoda, smanjenje troškova, povećanje produktivnosti i kvalitete.
Lean Six Sigma je svjetski priznata metodologija koja pomaže u postizanju ovih ciljeva uz pomoć brojnih alata (5S, VSM, PDCA, TPM, DMAIC...).
Naši stručnjaci sa certifikatom iz ovog područja znat će odabrati najbolje metode i alate u skladu sa specifičnostima Vašeg procesa te uspješno dovesti Vas do željenog cilja.
Lean Six Sigma
Implementacija
LEAN metodologije u koracima

Korak 1
Definiranje procesa kroz SiPOC model (supplier-input-process-output-customer).
Korak 2
VSM (Value Stream Mapping) analiza je postupak detaljnog raščlanjivanja procesa te evaluacija/ vrednovanje svakog koraka:
-
- S dodanom vrijednosti
- Bez dodane vrijednosti
- Bez dodane vrijednosti, ali nužne za odvijanje procesa
Korak 3
Razvrstavanje gubitaka prema LEAN u 8 skupina (transport, zalihe, nepotrebni pokreti, čekanje, prekomjerna proizvodnja, prekomjerna obrada, škart, vještine).
Korak 4
Eliminiranje aktivnosti bez dodane vrijednosti i minimiziranje aktivnosti nužnih za odvijanje procesa.
Korak 5
Implementiranje novog, poboljšanog procesa.
Korak 6
Uspostavljanje mjerenja procesa (KPI- OEE, Lead Time, CPU, WiP...) i kontrolnih mehanizama za očuvanje novog procesa te sprječavanje povratka na staro.
Korak 7
Iniciranje daljnjih aktivnosti za kontinuirano poboljšanja (CI – Continuous Improvement).
KONTAKITRAJTE NAS
Rezultat implementacije
Lean Six Sigma metodologije
Vrlo brzo nakon implementacije vidljive su drastične promjene:
- Eliminacija svih vrsta gubitaka
- Kraći “Lead time”,
- Smanjenje operativnih troškova i rizika
- Smanjenje zaliha materijala i gotovog proizvoda,
- Efikasnija komunikacija,
- Smanjenje zastoja i škarta,
- Veća kvaliteta proizvoda i usluga te zadovoljstvo klijenta,
- Veća motiviranost radnika
